Het dorp Oupia

omgeving dorp oupia

Het dorp Oupia

Oupia, met bijna driehonderd inwoners, is een levendig dorp met schilderachtige straatjes en natuurstenen huizen. In het dorp is een winkeltje, de épicerie. Hier is dagelijks vers brood verkrijgbaar. De gastvrije eigenaren Marc en Patricia hebben er het centrum van het dorpsleven van weten te maken. Het terras op het kerkpleintje met de grote plataan is een ideale plek voor een “petit café” of een “rouge”. Er is altijd wel een praatje te maken met dorpelingen of bezoekers. Patricia maakt dagelijks uitstekende afhaalmaaltijden en op zondagochtend (seizoen) organiseren zij er een muziekje of een proeverij. Op vrijdagavond staat hier de pizzabus. In de cave worden op vrijdag tussen 5 en 7 uur biologische groenten verkocht van de plaatselijke kweker.

Naast de “mairie”, het gemeentehuis, is een postkantoortje. Aan de overzijde van de straat ligt de Boulodrôme, de jeu-de-boule-baan. Op de wekelijkse boule-avond, met barbeque, zijn de “vancanciers” van harte welkom. U kunt gewoon meespelen; een aanrader! Dit en ander dorpsnieuws wordt omgeroepen via de luidsprekers die overal in de straten hangen. Zo wordt ook het bezoek van rondreizende winkels (slager, visboer, pizzeria, banketbakker) aangekondigd.

Het restaurant van Oupia, L'Asphodéle, is vermaard in de verre omgeving en bevindt zich tegenover de Cave Coöperative aan de weg naar Olonzac. Daar liggen ook het dorpspark(je) en de “Salle de Fête”. In dit gemeenschapszaaltje of in het park worden regelmatig feesten georganiseerd met muziek en, natuurlijk, een gezamenlijke maaltijd. Ook daar is iedereen van harte welkom. Zoals bij de jaarlijkse dorpswandeling (pinksteren) met picknick, naar de top van de Serre. Daar liggen de resten van de middeleeuwse herberg Ségonne langs een pad van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (GR10). Zo is er ook jaarlijks in het park een "repas des voisins", maaltijd van de buren waarbij iedereen iets meebrengt.